Saturday, May 1, 2010

KRISIUN LIVE IN ADELAIDE 22 APRIL 2009

By Lutfie
Review ni dah lama overdue sebab tak ada interest nak menulis, maklumlah full-time student. Anyway, KRISIUN(Brazil) with special guest DAWN OF AZAZEL(New Zealand) live in Light Square, Adelaide adalah gig yang aku pergi sebab dah lama gian nak 'hangguk-hangguk'. Krisiun adalah band yang aku minat sebab tight-ness live performance diorang dan intensity of brutal death metal yang dibawa oleh Krisiun yang totally mind-blasting since their beginning!. Gig ni sangat berbaloi dengan adanyaNew Zealand death metallers Dawn of Azazel yang before that aku tak berapa nak masuk bila layan studio album diorang, tapi this show had totally changed my perception.Dawn of Azazel fucking rip your head off!.
Anyway, this gig was held at the smallest venue I have ever been to, a pub with shortest stage (rendah sikit dari takat lutut aku), small crowd area, and low ceiling. I would say it is a ‘stuffed’ area. Aku sangat terkejut dengan penganjuran venue tersebut untuk band macam Krisiun, tapi when Adelaide crowd just gets out once a year, you can expect freakin’ poor turnout, hence explaining the size of venue.

Routine biasa aku pegi gig is beli tour shirt (Krisiun Southern Storm) dan hangout with some uni friends that came along. Nothing much I did but excitedly waited for the bands to start. Ada 2 local acts yang support this gig which were Tzun Tzu(old school brutal Japanese influenced death metal) and Closed Casket(metalcore).

Masa Closed Casket started off, aku tak expect much from a metalcore band, for the typical boring metalcore scream and breakdowns. Other than that, they had good showmanship like a lot of other Australian bands I have seen. Satu je benda yang aku kagun dengan band sini, showmanship yang terbaik, regardless the style.

Second band yang main was Tzun Tzu. A band of elites. Aku kenal Don(guitarist,ex-Martire) sebab selalu join dan deal for cds kat forum yang beliau participate. Old school death metal yang underground habis! Tapi elemen Japanese yang band ni cuba bawak mungkin tak berapa clear apa yang Japanese nya apart from intro, intermediate, and outro with Kitaro-like soundtracks. Good stuff nevertheless.

Next up was Dawn of Azazel. Aku first time tengok diorang ni dan tak expect much from them but I was totally wrong. Sungguh pun lagu-lagu diorang memang aku tak familiar, tapi vibe live diorang memang mengancam! Showmanship Rigel (bassist) was totally mad and the crowd really went crazy. Aku pun dah mula terangsang dengan ‘intensity’ of their performance dan headbanging tak beragak dekat depan stage (siap tupang kaki kat atas stage, hehe).Aku ter-warm up awal pulak throughout the whole Dawn of Azazel’s set. Antara focus lain aku masa diorang main adalah drummer, yang cukup kental, padat, laju, brutal!.Memang pakai trigger, tapi antara penggunaan trigger yang optimum bagi aku, especially with the speed. Dawn of Azazel adalah antara band New Zealand yang makin mantap representing the continents down under. Maybe next time, kalau diorang turun lagi, aku mesti tengok!



Rigel of Dawn of Azazel
The mighty Krisiun was up next. Setup band agak simple.Pretty much like Dawn of Azazel’s setup. Alex dan comrades were very friendly and humble death metallers. Masih terngiang-ngiang di kepala aku diorang sangat appreciate crowd yang hadir malam tu, walaupun venue kecik, crowd tak besar tapi appreciation tu tak buat aku rasa Krisiun ni is a superior band(although in fact, they are). Throughout the set, performance Krisiun memang tip top, brutal, full-speed, loud, and reckless! Walaupun 3 piece band je, tapi vibe live tu memang brutal. Aku tak ingat setlist malam tu and I never even cared what would they present, tapi setiap lagu buat aku hangguk-hangguk macam gila. Dahlah masa Dawn of Azazel aku banging bagai nak gila, masa Krisiun pun rasa nak tercabut leher. Contact band dengan crowd sangat dekat dan ‘threatening’.

Krisiun in action
Berapa kali aku terpaksa sambut stand mike Alex yang asyik terjatuh sebab crowd depan stage mosh ganas (aku still melekat kat depan stage sampai set Krisiun). Ada satu lagu yang aku hafal liriknya; ‘She dies everytime she speaks my name’ yang aku sing along depan batang hidung Alex, dan Alex perasan aku terpekik-terlolong cuba sing along dengan beliau, dia kasi aku ‘fist punch’ setiap kali aku nyanyi line lirik tu.hahah.So cool. Selang beberapa lagu, Alex berterima kasih dgn crowd yang attend malam tu. ‘We really thank you all for coming out partying with us tonight, without all of you, we are fucking nothing!’ Lebih kurang macam tu lah Alex berterima kasih pada crowd.Very humble. Other than that, antara perkara yang aku paling kagum dengan Krisiun adalah stamina diorang masa main throughout the set. Lagu-lagu yang brutal dan laju make me conclude; bukan calang-calang orang boleh main sampai 12 lagu straight set, especially the drummer yang aku tengok paling focus out of all members. Krisiun main dalam 3 encore malam tu (tak ingat exactly berapa sebab rasa panjang pulak encore). Aku mengharapkan lagu cover Sepultura ‘Refuse/resist’ dari album Southern Storm, walaupun mengah jerit suruh main, tapi nampaknya tak ada chance. Dalam crowd sepanjang set Krisiun, aku nampak Rigel(Dawn of Azazel) yang duk layan moshing dengan crowd dan sekali sekala berborak dengan budak-budak dalam crowd.

Alex of Krisiun
From the other side of the stage
Alex

Semat jugak gambar ni,hehe
All in all, it was a very worth gig that I have spent on. Probably, tahun ni kalau nak rankingkan best death metal show yang aku dah pergi tengok would be : 1.Krisiun 2.Suffocation(ni jadi tak best sebab aku dapat tengok half the set je, kalau full sure top Krisiun) 3.Dawn of Azazel. Good times.

Author with Alex and comrades at the back right before Krisiun kicked off
P/S: Crappy pics sebab aku bawa kamera tapi lupa bawa bateri, ended up aku guna kamera phone je.Hence explaining the terrible quality of pictures.

3 comments:

Abang Ben said...

Woi... curi gua punya writer!!! Lutfie, berapa ini webzine bayar kat lu??? Gua nak counter-offer!!!

Lutfie said...

Gua tak mintak banyak, krenmaut boleh sponsor gua tiket diamond show iron maiden 2011 mana2 benua gua lari balik masuk krenmaut, amacam???hahahah

wanwarlock said...

tiada paksaan dlm blogging... kekekeke kau x perlu writers sam, hg dok tulis byk dah.

aku ni jarang sket blogging, sbb tu lutfie tolong... kekekeke