Tuesday, May 4, 2010

How to recover a stuck cd or dvd?

How to recover a stuck cd or dvd? on Instructables.com


Malas betui aku nak study, exam jumaat depan. Byk buat benda lagha mcm internet, blogging, facebook (meluat aku org melayu dok type fesbuk, eja betui2 la!! byk lagi ejaan2 mcm ni yg aku menyampah) dan macam2 lagi la benda2 lagha. Jadi aku pun buat la entry kali ni

Aku dulu terjumpa 1 website ni nama Instructables di mana sapa2 yang ada idea2 ataupun apa2 saja nak kongsi sbg 'instructables' boleh menyumbang. Byk info hampa boleh jumpa kat sana. Macam2 org buat dan 'ajar' kat sana.

Dalam maling list minggu lepas ada featured Instructables pasai tajuk entry kali ni. Tanya wife, dia cakap vaselinedulu dah lama dibuang sebab Aliya telah melumurkan vaseline di atas lantai pada satu masa dahulu. Baru ujung minggu lepas kami beli kat pharmacy. Boleh tahan mahal gak benda ni! 100g = $7.60 NZD. 50g dlm $5 mcm tu. Tapi benda ni tahan lama....

Cakap pasal vaseline ni aku teringat baru teringat plak time aku amik SPM dahulu pada tahun 1996. Ada kawan aku nama Mat Zai. Time tu exam bio practical. Ada la specimen sotong dan a few others invertebrates kot. Tepi tu ada vaseline sket, tak igt aku tujuan asal sebenarnya. Yg kelakarnya, dia p letak vaseline kat specimen2 tu! Lawak betui. Kalau ada geng SPM 96 yg igt pasal exam bio ni, cuba cerita kat aku vaseline tu buat apa sebenarnya dalam exam tu

Sorry melalut dari tajuk entry plak. Teringat kat Mat Zai & kisah vaselinenya.

Anyway, semlm aku try kat DVD Wiggles Aiman. Aiman kalau dgn cd/dvd abis calar balar. Dah la dvd tu beli kat Sydney thn lepas. Aku cuba play, ada jugak sangkut, tapi aku rasa sbb mcm ada kesan Aiman tikam dgn pen kot.

Malam tadi aku cuba pulak dgn dvd Thomas the tank engine . Mula2 sangkut jugak! Lepas tu baca balik, dia cakap go along the inner circle. Buat skali lagi, kalau nak lap plak, kena from inner to outer.

Lepas tu masuk balik dlm dvd player, terus fwd ke scene 5 - tak sangkut!! fwd/rwd semua ok! YEAHHHHH!

(Vaseline/petroleum jelly + scratched cd/dvd ) - excess vaseline = working cd/dvd = jimat $

Siap ada math equation tu!

Kalau sapa2 ada cd/dvd calar boleh la cuba cara begini. Semoga mujarab....

4 comments:

~ f i d ~ said...

fesbuk ohh fesbuk..ekceli kan..hmm this wiken nak pi mana

:))

Abang Ben said...

bagus punya petua... nanti gua test calar CD dulu lepas tu try

Lutfie said...

bagus siot petua.wa dah try kat cd DECEASED yang trade pastu bagi calaer.siot.mula2 dengar skip.skang dah ok.nak trade balik, pun boleh.hehehehe

wanwarlock said...

fid: u know where we're going...

Abg Ben: takkan x dak cd/dvd yg anak2 hg bg calar? kasi test!

Lutfie: tip ni mula2 aku x percaya, tapi skang aku akan buat selalu kalau ada cd caler.

teruskan guna vaseline (atau seumpama dgnya...)!