Sunday, February 7, 2010

Whiskey in the Jar-o

Ni minggu lagu2 cover utk aku. Lagu seterusnya adalah Whiskey in the jar. Lagu pub tradisional Irish ni telah dimodenkan oleh Phil Lynotte & Thin Lizzy dan seterusnya oleh Metallica dlm album Garage Inc. Mengisahkan pasal seorang lelaki yg telah dipenjarakan setelah diperdaya oleh seorang gadis....

2006 masa aku still kat Dublin, aku dpt menyaksikan Metallica live masa Download festival. !st and most likely last open air concert aku kot. Dok NZ mana ada metal festival ni! Nasib aku x patah ribs aku time tu. Aku dok dkt depan 2nd area, time metallica main org semua dok bertolak ke depan. Aku terpaksa ke belakang lepas 2-3 lagu. Time ni Metallca main Master of Puppets in all its entirety - 20 thn anniversary. Lagu Whiskey kat2 last dah. Hari tu jugak bday anak Jamez, siap dia bawak kluar stage & suruh fans nyanyi Happy Birthday kat anak dia....

Enjoy Whiskey in the Jar-o... Aku letak 3 version: Dubliners, Thin Lizzy & last skali time festival - I WAS THERE IN 2006!!!

Metallica/Thin Lizzy - Whiskey in the Jar

As I was going over the Cork and Kerry Mountains
I saw Captain Farrell and his money he was countin'
I first produced my pistol and then produced my rapier
I said "Stand and deliver or the devil he may take ya"

I took all of his money and it was a pretty penny
I took all of his money yeah and I brought it home to Molly
She swore that she loved me no never would she leave me
But the devil take that woman, yeah, for you know she tricked me easy

Musha rain dum-a-doo dum-a-da
Whack for my daddy-o
Whack for my daddy-o
There's whiskey in the jar-o

Being drunk and weary I went to Molly's chamber
Takin' my Molly with me, but I never knew the danger
For about six or maybe seven in walked Captain Farrell
I jumped up, fired my pistols, and I shot him with both barrels

Musha rain dum-a-doo dum-a-da, ha, ya
Whack for my daddy-o
Whack for my daddy-o

There's whiskey in the jar-o
Yeah, whiskey, yo, whiskey...
Oh-oh, ya

Now some men like a fishin', but some men like the fowlin'
Some men like to hear, to hear the cannonball a-roarin'
But me, I like sleepin', `specially in my Molly's chamber
But here I am in prison, here I am with a ball and chain, yeah

Musha rain dum-a-doo dum-a-da, ha, ya
Whack for my daddy-o
Whack for my daddy-o

There's whiskey in the jar-o
Whiskey in the jar-o

Musha rain dum-a-doo dum-a-da
Musha rain dum-a-doo dum-a-da, hey
Musha rain dum-a-doo dum-a-da
Musha rain dum-a-doo dum-a-da, ya 








4 comments:

deaf_angel said...

best la ko...

aku tak pernah tengok metallica lagi..
near miss 1991 dulu kat kallang, tapi aku sekolah, takde duit beli tiket paling murah $50 tak salah haha
what a show, seblum show dorang dah kena warning jangan maki, apa aku tahu at the end masa thank you lars maki2 last kopek

berteromber said...

untung la...hampir semua band2 yg best ko dah tengok live..kira kalau pencen pun dah puas hati la...hehe...

wanwarlock said...

sekarang kat new zealand gig mmg jarang sgt aku pergi. kalau kat dublin dulu mmg byk la aku p tgk gig.

aku rasa aku dah semi pencen la kat nz ni.

gig pun jarang2 sgt nak p sbb gig kat auckland aku kat hamilton, 1 1/2 jam dari sini + kerja + family commitments....

tapi bulan 4 ni - decapitated, misery index, osiris, psycroptic kena pergi!!

JAIRO said...

woooi aku minat la kat lagu ni... rasanya pernah buat dedikasi video kat ngan lagu ni.. isk tak ingat la.. tapi lagu ni mmg best