Thursday, February 4, 2010

Nemo, Over the hills and far away

Semlm tetiba aku teringat dekat 2 lagu ni. Ntah macam mana aku boleh igt pun aku tak pasti. Yang pastinya lagu-lagu ni dendangan band Nightwish dari Finland.

Time Nemo (bukan Finding Nemo, x tau aku awat depa bg tajuk nemo) keluar, album Once. Time tu aku kat Scotland, lepas final medical exam aku 2004, lepak dgn bini before start kerjaya sebagai doctor.

Mmg best album ini, especially lagu Nemo ni. Ni la album pertama yg aku dgr dari Nightwish. Vocals Tarja mmg menusuk kalbu & irama2 rancak, headbanging sedap. Guitar work depa dlm lagu ni mmg terbaik.

Lagu Over the hills plak, lagu cover dari Gary Moore, ala yg popular dgn Still got the blues for you tu... hehehe bg aku cover Nightwish lagi sedap, mungkin sebab aku dgr version Nightwish dulu. Again, guitar work, best!

Aku jumpa tabs utk 2-2 lagu ni dlm Ultimate-Guitar, boleh la main sket2 takat rhythm tapi lead mmg susah la.

Enjoy Tarja & co. Sayangnya Tarja telah dipecat dari Nightwish... Lagu2 ni aku tujukan kat isteri & anak2 terchinta yg kini berada di Malaysia selama 3 minggu.







Live version



Nemo HD siot!

4 comments:

berteromber said...

terus terang aku tak follow Nightwish ni...tapi Over the hills and far away tu boleh tahan jugak dorang cover...part2 gitar dia mmg dasat la...tapi mana mungkin nak lawan Gary Moore oi...ni pendapat aku yg 1st time dengar lagu ni kat tape VHS Kerrang Compilation tahun 80an dulu...so ko boleh agak la kenapa aku suka versi asal Gary Moore...heheh

ceh...tua siot gua...haha

wanwarlock said...

aku pun x la follow sgt. album once & lagu over the hills je aku minat betul.

original mana boleh lawan, kalau lagu ori x best, macam mana org nak buat cover, kan? mcm aku ckp la, aku dgr versi nightwish dulu, terpegun dgn suara tarja... hehehe

deaf_angel said...

over the hills and faraway ni nightwish n gary moore dua2 aku suka..

Ijau D. Koceng said...

shhh... aku layan nightwish weh since marco hietala join ;)

lagu nemo ni jd ringtone klu *ehem2* aku call... huahuahua