Monday, July 19, 2010

The Big Four live at Event Cinemas Chartwell



Setelah aku tulis entry sebelum ni, aku baru nak beli tiket untuk show ni! Shoot first, ask questions later - atau dlm kes aku, tulis blog dulu, baru nak pergi beli tiket!! Aku pergi website cinema ni, tgk2 aku x bleh nak beli tiket. Aku cuba call cinema, terus masuk ke national call center depa. Cakap kat makcik tu aku nak beli tiket utk show ni malam ni. Dia tgk screen dia (aku rasalaaa) pehtu dia cakap, x bleh order, maybe dah fully booked. Apa kejadahnya fully booked! The big 4 ni ada 2 show, mlm khamis lepas dan malam ni (sabtu), takkan sold out, Shrek/Toy Story/New Moon maybe la, but the big 4???? Baru tadi aku tgk online local news yg show khamis mlm terpaksa cancel.

Last2 aku cakap kat wife, nak pergi cinema, nak carik tiket. Cinema x jauh mana dari umah aku, kurang 10 min drive. Sampai saja, aku tgk screen dia, ada show big 4 pukul 8 mlm. Terus ke kaunter, then dpt beli tiket! $33, mahal dari show 3d! Then blk umah, lepak2 jap.

Pukul 7.45 mlm aku gerak ke cinema. Ada la dekat 20 org pakai baju Metallica/Slayer etc etc kat luar cinema dok lepak2 dan sedang bergerak ke cinema atas. Not bad. Seperti biasa muka aku sorang saja yg aku rasa Asian, yg lain omputih & selit2 jugak Maori

Masuk saja, kat screen ada notice - beware strobe lights in use, maybe cause seizures dan strong language...

Then show pun start - nampak stage dan fans baru nak masuk stage. Lepas tu Abg Mus, Lars dan Scott dok cerita macamana show ni boleh terjadi. Tapi aku tertanya2 mana Slayer? Lepas tu Kerry muncul sorang2, jawab interview. Selang seli dgn fans nak masuk stadium lagi dan interveiew lagi dgn 4 org tadi.

Setelah 30min berlalu baru la Anthrax start main. Aku to be honest, x penah dgr sangat Anthrax selain tajuk album2 dan covernya. Joey Belladona kembali dgn Anthrax. Nampak dah tua dia ni, tapi rambut still panjang. Dgr more like hardcore than thrash pada mulanya, tapi yg lain2 thrash. Not my cuppa tbh. Good crowd interaction. Semua pakai baju Anthrax sama. Bermula dgn Caught in a Mosh dan apparently semua lagu era Joey - ni aku ceduk dari reviewer lain. Semasa lagu Indians Joey pakai topi bulu2 org red indian, mmg kelakar - reviewer lain ckp time ni depa buat tribute to RJ Dio... RIP Backdrop campuran cover Among the living

Giliran Megadeth pula. Time Abg Mus & co mula main, hujan mula turun. Abg Mus dgn baju kemeja putih & arm band. Mula2 nampak mcm dia x syok je kena main. Start dgn Holy Wars. Main terus tanpa bercakap dgn audience. Yang kelakarnya, suara Abg Mus susah nak dgr. Time mcm growl tu ok saja, tapi bila nak nyanyi high notes, macam budak2 tarik! Rock kangkang Malaysia lagi terbaik! Kelakar aku dgr!!! Lagu2 mmg technical - what do you expect. Mmg riffing abis. Tapi another band yg aku kurang dgr masa aku muda2. Dekat last2 baru la Abg Mus ada cakap dgn crowd dan introduce all the band members. Time nak introduce diri sendiri - You know who I am and I know who you are. Another kelakar moment. Closed the set with Peace sells -  lagu ni aku tau... heheheh boleh nyanyi chorus sket2. Backdrop cover Rust in Peace

Then the almighty Slayer! Seeing them in 2006, so aku dah boleh agak macamana depa akan main - straight ahead to the music, not much crowd interaction. Backdrop Slayer hanyalah amp Marshall susun tinggi2! No backdrop of covers! Bermula dgn World Painted Blood. X sangka akan bermain lagu baru trus! Angel of Death, War Ensemble, Mandatory Suicide, Seasons in the Abyss, South of Heaven dan finished with Reign in Blood. South of Heaven selalunya akan main sekali dgn Reign in Blood, after SOH, Kerry, Jeff, Tom semua pusing belakang, tgk amps dan ada long distort sound, then trus masuk RIB. Sebenarnya ada lagi lagu dlm setlist depa tapi aku x igt. Mmg aku byk sing along sbb byk Slayer songs aku tau! Sayangnya depa x main Dead skin mask - intronya dalam Decade of aggression mmg aku boleh hafal! hahahahah Jeff dgn guitar yg ada sticker ala2 Heineken tapi Hanemann dan Kerry mula2 dgn spikes 5 inch, lepas tu bukak, sebab panas kot. Tom mmg mcm besa. Showmanship mmg top notch from these veterans.

Lepas Slayer, ada mcm break sket, selit pasal RJD, H&H patut main skali malam ni, tapi RJD dah RIP, x main. Semua org kat atas tu cerita pengalam dgn RJD - aku sampai sekarang ingat sebut Dai-o, tapi org semua sebut Dee-o!! hahahahahah Scott cerita dia tanya RJD how do you maintain your voice, dia ckp, before a gig, I drink beer & smoke half a joint. Class!!!!

Then headliner start! Metallica!!! Opening dgn Creeping death, For whom etc etc. Lagu baru yg depa main Cyanide, yg lain ilek, semua lagu lama! Fuel pun tarak! What do you expect from Metallica? Top notch performance! Good crowd conversation. James mmg pandai amik hati audience. Fade to black, One (dgn intro helicopter dan fireworks nye), Master of Puppets, Harvester of Sorrow, Nothing else matters dan lain2. Nothing else matters too slow for this, tapi since lagu top, seems ok. Tapi aku rasa depa x utilise the stage to the maximum extent. Lars dok bawah, ada riser rendah saja, tingkat atas kosong, sekali sekala James/Rob naik main kejap atas tu. Kalau Maiden sure guna atas bawah! Time nak last2 tu, all of them gathered on stage but not Haneman/Araya/King to play Am I Evil? tapi aku rasa lagu ni mcm cut short saja? Lepas tu Haneman/Araya keluar utk amik gambar semua. Lagu penutup - Seek and destroy! Brilliant ending to an excellent night. Setlist yg aku tgk kat net mcm lain sket dari apa yg depa main mlm ni - setlist kat Poland aku tgk byk lagi esp setlist Slayer & Metallica, maybe this is edited??? 1 lagi berita dgn Christchurch & Metallica. Mamat yg organise petition tu x dpt beli tiket. Kesian dia.

What do you do when you watch a concert at the cinema? Ada la org dok headbang sket, devil horns sket etc. Org macam x tau nak buat apa, tapi byk org just buat mcm tgk movie biasa. Aku ada la sket2 angguk2 kepala, dan nyanyi bila tau lyrics, esp during Slayer & Metallica. Yang mcm haramnya, time Bells aku nyanyi la, lepas tu mamat sebelah aku dok usha, bg la horns kat dia, then dia sound aku, kalau nak nyanyi p dok jauh sket! WTF dude! Aku ckp la, ni Metallica dan ckp sori kat dia. Macam harem! Aku igt nak dok jauh sket, tapi seat aku dah ok dah, malas nak pindah. You come with your gf to see this and don't know the lyrics, not my fault, bitch. Go and listen to Shihad or Op Shop than see this! Call yourself a fan??? Sorry but this Asian knows more Metallica lyrics than you, so stfu!!

Start pukul 8.30 abis pukul 12 mlm. 1st experience seeing a concert at the cinema. Not bad esp with the big screen & excellent sound system. Will this catch on? Maybe, kena tgk genre aku rasa. Kalau concert dance ka apa x bleh jln sbb org kena dok atas seat x bleh dance dsb. Will I see it again if it comes along again? Might do. All in all, enjoyable night. Wish I was in the pit!

Oh En. Ijau concert ni kompem akan release dlm DVD as James said. So tunggu.......


6 comments:

Abang Ben said...

dari rebiu ko aku dapat jangka ini tak dapat mengalahkan FLight 666 in the cinema.

Lutfie said...

kat adelaide ada jugak screening ni tapi mahal ah tiket.malas pegi.it is just a concert in a cinema anyway.elok beli dvd nanti.just another way of profit making.

bawak awek pegi gig/cinema(metal that is) totally bullshit.aku selalu tgk kat gig mat metal bawak awek sambil huggie2 dlm crowd.like wtf these ppl really think??

Ijau D. Koceng said...

"You come with your gf to see this and don't know the lyrics, not my fault, bitch. Go and listen to Shihad or Op Shop than see this! Call yourself a fan??? Sorry but this Asian knows more Metallica lyrics than you, so stfu!!" - yg ni hang ckp kat dpn muka dia ke? atau dlm hati je? hahahaha!

xpela aku tggu je DVD nnti

berteromber said...

Joey jadi red indian balik eh...menarik ni..

er..aku tunggu versi download jer la...hehehe...

deaf_angel said...

hu best review

aku ingat kalo aku pegi, masa starting2 THX tu aku dah diri bagi standing ovation dah..

rupanye ko singalong metalika pun kena sound mat salleh sebelah? haha.

BIG 4, aku baru 2/4. Malu jugak cakap suka dengar lagu rok tapi tak pernah tengok Metalika lagik. Ngah sekolah takde duit la dorang main kat Spore dulu

Benign said...

haha... nak nyanyi pegi dok jejauh.. freakin hillarious.